Mandľové mlieko - múka
od uživatele Zuzana Matiaskova Paar
Na vyrobu 5 salok mlieka potrebujeme:
1,5 salka celych surovych neslanych mandli (co najlepsia kvalita)
4 salky vody
Mixer,sitko, plienka
Postup
Ked nie su mandle osupane, treba osupat,
Zaliat ich asi na 4 hodiny nech sa vymocia. Mozu sa namocit aj na celu noc.
To ich zmekne a potom sa lahsie mixuju
Ked su mekke, vyliat vodu a dat mekke mandle do mixeru. Zaliat 1,5 salky vody a rozmixovat.
Lepise je ich rozmixovat zo zaciatku z trochou vody aby sa z nich vytvorila hustejsia hmota.
Mixovat asi 2 minutly, ked mixer nie je dostatocne silny, treba obcas zastavit, z vareskou zoskrabat zo stran. Ked sa zda ze hmota je dost husta, nic sa nedeje, ma to tak byt.
Po 2 minutkach pridaj 2,5 salky vody a mixuj znovu 2-3 minutky pokial je vsetko rozmixovane. Okostuj mlieko a niekedy stipka soli prinesie vacsiu chut mlieka. Ked treba pridaj.Ked je zmixovane, do misky dat sitko, na to plienku alebo niekolko kuskov handricky na precedenie a precedit celu hmotu.
ked je vsetko precedene, vyzmychat este z latky vsetku vodu co sa da a zostatok hmoty z mandli odlozit.
Masu co nam ostala, nechat vysusit a potom rozmixovat v mlynceku (kavovom) z coho sa nam urobi mandlova muka, ktoru mozeme pouzit na pecenie a netreba zapocitavat do sacharidovych jednotiek.