Jedlá, ktoré nienájdedte v tabuľkách a ich obsah sacharidov
Pukance v kine 1 SJ 0 2x 0,5l Pepsi pohár
Cukrová vata - 2 SJ
Marshmallows 3ks - 1 SJ
Sushi ryža - 35g
Schnitzle - 1 dlaň - 1 SJ
Kukurica varená - 70g - 1 SJ
Zmrzlina - 50g - 1SJ
Zmrzlinový kornútok - 1 ks - 0,5 SJ
Tyčinky 15ks - 1 SJ
Varene Ovsené vločky - 250g - 1 SJ
Kus kus - 69,3g sach./100g
Pohanka 15g-1SJ
Lístkové cesto surové 400 g = 25 SJ (t.j. 48 g = 1 SJ)
Arabsky chlieb 25g-1SJ
Dukátové buchtičky(sladene bežným repným cukrom) 175g-9SJ /myslene ako bežná porcia v reštaurácii/
Pagáčiky 20 g = 1 SJ
Praclíky 15 g = 1 SJ
Makovník, orechovník, tvarohovník, moravské a im
podobné druhy koláčov 20 g = 1 SJ
Vianočka 17 g = 1 SJ
Kompót (rôzne druhy, mierne sladený) cca 60-70 g = 1 SJ
Pizza 50 g = 1 SJ
zdroj: dia mamičky
Edukácia - stravovanie
DIÉTA - 9 racionálne stravovanie diabetika
Základom liečby každého pacienta s cukrovkou je diabeticka diéta. Diabetická diéta a pohybová aktivita sú najlacnejšími metódami liečby diabetu a asi 30% našich diabetikov sa stále lieči týmto spôsobom. Akosi nechceme brať na vedomie, že k právu na zdravie patrí i povinnosť starať sa oň a že máme k dispozicií mocnejšie prostriedky ako ktorýkoľvek lekár. Je pohodlné vyhovárať sa na nedostatok času, dedičnosť, nadváhu alebo zhon. Jednoduchšie je dobre sa najesť a sadnúť si pred televízor. K liečbe diétou sa často pridávaju lieky, niekedy si stav vyžiada pichanie inzulínu. Ak pacient liečený len diétou správne dodržiava diétne pokyny môže sa v budúcnosti vyhnút liečbe antidiabetikami.
Cukrovka hlboko zasahuje do látkovej premeny sacharidov v ľudskom organizme,čo sa prejavuje zvýšením krvného cukru /hyperglykémiou/a vylučovaním cukru v moči /glykozúriou/. Okrem toho sa pridružujú poruchy metabolizmu minerálnych látok a vody. Príčinou cukrovky je absolútny alebo relatívny nedostatok hormónu inzulínu. Úlohou liečby cukrovky je vyrovnať porušenú látkovú výmenu. Pri liečbe diabetu treba zohladniť typ diabetu, telesnú hmotnosť, druh liečby, vek, fyzickú aktivitu, pracovné zaradenie, stravovacie zvyklosti.
Základnou požiadavkou liečby cukrovky je úprava denného životného režimu diabetika. Diéta musí zabezpečiť primerané množstvo živín pre plnohodnotný život, pravidelnosť - rozdelenie do viacerých denných dávok jedál /3- 6 krát/. Sacharidy sú dôležitým a rýchlym zdrojom energie. Prijímame ich denne a diabetik by mal neustále sledovať ich množstvo. Uprednostňujú sa hlavne zložité cukry - ako sú škroby /pomalšie sa vstrebávajú a nezaťažujú pankreas/. Jednoduche cukry obmedzujeme a ich prívod ponechávame iba na spotrebu čerstvého ovocia a zeleniny ako významný zdroj vitamínov, min.látok a stopových prvkov.
Príjem sacharidov musí byť vyvážený, preto potraviny obmieňame napr. :150g zemiakov môžeme vymeniť za 80g ryže. Obsah sacharidov v potravinách prepočítavame na gramy alebo chlebové jednotky /1 chlebová jednotka = 1 sacharidová jednotka = 10-12g sacharidov./
Zastúpenie bielkovín v strave má hodnotu podobnú ako u zdravých ľudí. Zdroje bielkovín: mlieko, mliečne výrobky, najmä kyslomliečne, nízkotučné, sója,strukoviny, mäso. Dôležitú zložku predstavuje vláknina - zdroje: cereálie, strukoviny, čerstvá zelenina, ovocie.
Tuky obsahujú najviac energie, ktoré podmieňujú sýtosť a chutnosť jedál. Sú to organické látky, ktoré organizmus využíva predovšetkým na zabezpečenie energie pre svoju činnosť.
Veľký význam v stravovaní má aj pravidelný príjem stravy a optimálny počet denných jedál v priemere 5 jedál.
Dôležitú zložku diéty predstavuje aj pravidelná telesná aktivita, pretože svalová činnosť zlepšuje metabolické pomery organizmu a celkovú toleranciu sacharidov. Strava musí byť plnohodnotná s dlhodobým podávaním. Z technologických príprav pokrmov využívame varenie, dusenie, potraviny pripravujeme na teflónovom povrchu.
Úprava pokrmov
Polievky: podávajú sa riedše, zahusťujú sa čo najmenej, radšej doplňujeme zeleninou.
Mäso: všetky druhy /nie mastné/ Uprednostňujeme kuracie mäso a ryby. Výber údenín je ovplyvnený obsahom Tuku.
Príkrmy: vyberáme s ohľadom na obsah sacharidov. Najčastejšie sú to zemiaky. Podávame ryžu, cestovinu a knedlík.
Omáčky: podávame len výnimočne a to na zeleninovom základe,mierne zahustené.
Bezmäsité jedlá: podávame zemiakové, tvarohové, poprípade zo strukovín
Zelenina: je stálou súčasťou diéty.
Ovocie: vyhýbame sa sladkým druhom (hrušky, hrozno) Kompóty podávame nesladené len diabetické.
Múčniky: pripravené podľa špeciálnej receptúry s použitím umelého sladidla.
Nápoje: všetky druhy musia byť pripravené nesladené.
Tabuľka sacharidových jednotiek a glykemického indexu v jednotlivých jedlách
"Sacharidové jednotky (nielen) pre užívateľov inzulínových púmp"
sacharid_jednotky.pdf (2,7 MB)