Rôzne receptíky
Od Monika Staňova ve skupině Dia Mamičky ·
Dia muffiny
Potrebné suroviny
1 hrncek polohrubá múka
1/2 balenia prášok do peciva
3 lyžicky sladidlo Imber Fruit
4 lyžicky Fruktóza s vanilkovou príchutou
1/2 hrncek mlieko
100-125 g maslo
sol
1 ks vajce
dia cokoláda
Postup
1. Zmiešame múku, prášok do peciva, sladidlo a fruktózu a pridávame maslo,
mlieko, vajce a štipku soli. Zlahka vymiešame, cesto nesmie byt ani riedke, ani
príliš husté. Rovnomerne ho naplníme do košíckov alebo formy na muffiny
(zhruba do 2/3), posypeme malými kúskami dia cokolády a pecieme.
2. Imber Fruit má sladivost 1:4, Fruktóza s vanilkovou príchutou je sladšia o 30%
ako cukor (údaje z obalu) a je to náhrada vanilkového cukru.
Pohánka na sladko
Potrebné suroviny
2 kopcovité PL pohánkové vlocky
1 zarovnaná PL - I. verzia granko
podla chuti - II.verzia škorica
1 vrecúško cukor vanilkový
3-4 PL jogurt nízkotucný probio
4 PL (mak, tvaroh) orechy mleté
1 ks podla chuti ovocie
Postup
1. Pohánkové vlocky zalejeme trochou horúcej vody (podla potreby -prax ukáže
kolko), posypeme škoricou, alebo grankom (alebo oboje) a trochou vanilky, na
vrch dáme pomleté orechy (mak, tvaroh), zvyšok vanilky ( pri granku len trochu
vanilky), jogurt a pokrájané ovocie. A zdravé výživné jedlo je hotové, navyše tým,
že obsahuje vela vlákniny aj malé množstvo riadne zasýti a napomáha k
celkovému správnemu priebehu trávenia. Príprava trvá len 3-4 minuty kompletne.
Výhodou je pripravit si do 7 dcl pohára namleté orechy do zásoby, uskladnené v
chladnicke vydržia až do spotrebovania. Recept je vhodný nielen pre mlsné
jazýcky, ale aj pre diabetikov s použitím umelého sladidla a tiež celiatikov -
pohánka neobsahuje lepok.
Topinamburová polievka
Potrebné suroviny
500 g topinambur
300 ml smotana
1 ks cibula
1 l kurací vývar
pažítka jemne posekaná
cierne korenie
sol
Postup
1. V osolenej vode uvaríme topinambury, ktoré potom ošúpeme a nakrájame. Na
drobno nasekáme cibulu a pažítku. Pripravíme si kurací vývar.
2. Pripravený kurací vývar privedieme k varu a pridáme nasekanú cibulu a
topinambury. Za obcasného miešania varíme ešte asi 15 minút. Polievku
odstavíme a primiešame smotanu, pažítku a dochutíme. Potom ešte chvílu
povaríme a môžeme podávat.
Mrkvová velkonocná DIA bábovka
Potrebné suroviny
200g mrkva
2 lžíce citrónová štava
4 kusy vajce
50g cukor vanilkový
70g múka polohrubá
30g kokos strúhaný
1 lžicka prášok do peciva
na vysypání formy múka polohrubá
na vymazání formy tuk
Postup
1. Ocištenou mrkev si nastrouháme na jemných nudlickách a pokapeme 2 lžícemi
citronové štávy.
2. Žloutky si vyšleháme s vanilkovým cukrem a dvema lžícemi horké vody.
3. Mouku s práškem do peciva a strouhaným kokosem vmícháme do nastrouhané
mrkve a hmotu pomalicku vmícháme do vajecné smesi.
4. Nakonec opatrne vmícháme sníh ze 4 bílku.
5. Formu si vymažeme tukem, vysypeme hladkou moukou a dáme péct do
predehráté trouby na 180 stupnu cca 45 min.
Dia kvietky
Potrebné suroviny
1/2 bal. lístkové cesto
2väcšie jablko
1 (na potieranie) žltok
škorica mletá
Postup
1. Cesto rozvalkáme a pokrájame na prúžky...skrátime ich podla velkosti jablka..
2. takto si pripravíme jablká..
3. ako na to, do stredu dáme plát jablka a prúžky zasuniene do stredu jablka...
4. Piect na 180-200 do ružova...ešte potriet žltkom...
5. Môžeme podávat,dobrú chut!
Hrozienkový kolác diabetický
Potrebné suroviny
2 téglik jogurt biely
2 tégliky múka sójová plnotucná
1 téglik múka celozrnná pšenicná
2 PL (alebo med) fruktóza
2 ks vajcia
1/2 téglika olej
1 téglik mlieko
1/2 ks prášok do peciva
100 g hrozienka
100 g nasekané(alebo rozne jadroviny,alebo semienka) orechy vlašské
Postup
1. Ako odmerku použite téglik z jogurtu!
2. V miske zmiešame oba druhy múk, fruktózu a kypriaci prášok. Pridáme jogurty,
olej, mlieko, vajcia, orechy a hrozienka.
3. Dobre premiešame, krátko.
4. Plech vymastíme, vysypeme hrubou múkou, nalejeme cesto, rozotrieme a
pecieme 20-25 minút pri teplote 180 stupnov. Po upecení a vychladnutí možeme
kolác ešte posypat vhodným umelým sladidlom. Dobú chut.
Bábovka diabetická- tvarohová
Potrebné suroviny
250 g tvaroh nízkotucný
3 ks vajcia
100 g ( hera) margarín
150 g múka polohrubá
50 g múka sójová plnotucná
50 g sorbit
1/2 ks prášok do peciva
2 PL orechy vlašské mleté
Postup
1. Oba druhy múk zmiešame s kypriacim práškom. Margarín vymiešame so
sorbitom a žltkami, pridáme tvaroh, múku a sneh z bielkov.
2. Cast cesta dáme do pripravenej formy, do druhej casti zamiešame orechy a tiež
ho nalejeme na cesto vo forme.
3. Pecieme 50 minút pri teplote 150 stupnov. Ked je bábovka upecená,možeme ju
posypat vhodným umelým sladidlom.
Piškótový závin
2 vajcia
24 g sorbitu
2 PL vody
40 g hladkej múky
maslo a múka na plech
plnka: 120 g makkého tvarohu
40 g masla
60 g marhuľového dia džemu
8 tabletiek spolarinu
1 dl šľahačkovej smotany
20 g lieskových orieškov
Z bielkov, sorbitu a vody vyšľaháme tuhý sneh.
Striedavo primiešame múku a žlĺky po jednom. Cesto
vylejeme na vymastený a múkou vysypaný malý
plech a upečieme. Po upečení plát stočíme do
navlhčenej utierky a necháme vychladnúť. Potom
utierku z platu odstránime a plat naplníme. Plnku
pripravíme vymiešaním tvarohu s maslom, polovicou
džemu a roztlčeného spolarinu. Nakoniec do plnky
primiešame šľahačku. Naplnený plát zvinieme do
závinu. Zvyškom džemu potrieme povrch závinu a
posypeme strúhanými opraženými orieškami.
Jablkové lievance:
Ingrediencie: 100 ml nízkotučného mlieka, 70 g ovsených vločiek, 80 g
celozrnnej múky, 1 žĺtok, 150 g strúhaných jabĺk, mletá škorica, 2 PL Flory.
Postup: ovsené vločky namočíme do teplého mlieka, kým nezmäknú. Pridáme
preosiatu múku, žĺtok, strúhané jablká a vytvoríme masu. Veľkou lyžicou na
rozohriaty rastlinný tuk kladieme malé kopčeky, ktoré opekáme z oboch
strán. Podávame posypané mletou škoricou.
Pečená hruška:
Ingrediencie: 1 väčšia hruška, klinčeky, mletá škorica, 2 lyžice bieleho jogurtu,
1 PL sekaných mandlí.
Postup: hrušku umyjeme a napicháme klinčekmi. Do rozohriatej rúry dáme
piecť na 15 – 20 minút. Jogurt zmiešame so škoricou a polejeme ním upečenú
hrušku. Podávame posypané s mandľami.
Gratinovaná broskyňa:
Ingrediencie: 1 väčšia broskyňa, 1 bielok, 1 PL olúpaných mandlí, rastlinný
tuk na vymastenie formy, 1 PL broskyňového DIA sirupu.
Postup: broskyňu umyjeme, rozkrojíme, vyberieme kôstku a dužinu pokrájame
na jemné plátky. Z bielka a sirupu vyšľaháme tuhý sneh. Formu vytrieme
rastlinným tukom a naplníme snehom, do ktorého zľahka vmiešame plátky
broskyne. Posypeme sekanými mandľami a dáme zapiecť na 10 – 15 minút do
rozohriatej rúry.