Rôzne receptíky

26.11.2011 20:26

Od Monika Staňova ve skupině Dia Mamičky · 

Dia muffiny

Potrebné suroviny

1 hrncek polohrubá múka

1/2 balenia prášok do peciva

3 lyžicky sladidlo Imber Fruit

4 lyžicky Fruktóza s vanilkovou príchutou

1/2 hrncek mlieko

100-125 g maslo

sol

1 ks vajce

dia cokoláda

Postup

1. Zmiešame múku, prášok do peciva, sladidlo a fruktózu a pridávame maslo,

mlieko, vajce a štipku soli. Zlahka vymiešame, cesto nesmie byt ani riedke, ani

príliš husté. Rovnomerne ho naplníme do košíckov alebo formy na muffiny

(zhruba do 2/3), posypeme malými kúskami dia cokolády a pecieme.

2. Imber Fruit má sladivost 1:4, Fruktóza s vanilkovou príchutou je sladšia o 30%

ako cukor (údaje z obalu) a je to náhrada vanilkového cukru.

 

Pohánka na sladko

Potrebné suroviny

2 kopcovité PL pohánkové vlocky

1 zarovnaná PL - I. verzia granko

podla chuti - II.verzia škorica

1 vrecúško cukor vanilkový

3-4 PL jogurt nízkotucný probio

4 PL (mak, tvaroh) orechy mleté

1 ks podla chuti ovocie

Postup

1. Pohánkové vlocky zalejeme trochou horúcej vody (podla potreby -prax ukáže

kolko), posypeme škoricou, alebo grankom (alebo oboje) a trochou vanilky, na

vrch dáme pomleté orechy (mak, tvaroh), zvyšok vanilky ( pri granku len trochu

vanilky), jogurt a pokrájané ovocie. A zdravé výživné jedlo je hotové, navyše tým,

že obsahuje vela vlákniny aj malé množstvo riadne zasýti a napomáha k

celkovému správnemu priebehu trávenia. Príprava trvá len 3-4 minuty kompletne.

Výhodou je pripravit si do 7 dcl pohára namleté orechy do zásoby, uskladnené v

chladnicke vydržia až do spotrebovania. Recept je vhodný nielen pre mlsné

jazýcky, ale aj pre diabetikov s použitím umelého sladidla a tiež celiatikov -

pohánka neobsahuje lepok.

 

 

Topinamburová polievka

Potrebné suroviny

500 g topinambur

300 ml smotana

1 ks cibula

1 l kurací vývar

pažítka jemne posekaná

cierne korenie

sol

Postup

1. V osolenej vode uvaríme topinambury, ktoré potom ošúpeme a nakrájame. Na

drobno nasekáme cibulu a pažítku. Pripravíme si kurací vývar.

2. Pripravený kurací vývar privedieme k varu a pridáme nasekanú cibulu a

topinambury. Za obcasného miešania varíme ešte asi 15 minút. Polievku

odstavíme a primiešame smotanu, pažítku a dochutíme. Potom ešte chvílu

povaríme a môžeme podávat.

 

 

Mrkvová velkonocná DIA bábovka

Potrebné suroviny

200g mrkva

2 lžíce citrónová štava

4 kusy vajce

50g cukor vanilkový

70g múka polohrubá

30g kokos strúhaný

1 lžicka prášok do peciva

na vysypání formy múka polohrubá

na vymazání formy tuk

Postup

1. Ocištenou mrkev si nastrouháme na jemných nudlickách a pokapeme 2 lžícemi

citronové štávy.

2. Žloutky si vyšleháme s vanilkovým cukrem a dvema lžícemi horké vody.

3. Mouku s práškem do peciva a strouhaným kokosem vmícháme do nastrouhané

mrkve a hmotu pomalicku vmícháme do vajecné smesi.

4. Nakonec opatrne vmícháme sníh ze 4 bílku.

5. Formu si vymažeme tukem, vysypeme hladkou moukou a dáme péct do

predehráté trouby na 180 stupnu cca 45 min.

 

Dia kvietky

Potrebné suroviny

1/2 bal. lístkové cesto

2väcšie jablko

1 (na potieranie) žltok

škorica mletá

Postup

1. Cesto rozvalkáme a pokrájame na prúžky...skrátime ich podla velkosti jablka..

2. takto si pripravíme jablká..

3. ako na to, do stredu dáme plát jablka a prúžky zasuniene do stredu jablka...

4. Piect na 180-200 do ružova...ešte potriet žltkom...

5. Môžeme podávat,dobrú chut!

 

Hrozienkový kolác diabetický

Potrebné suroviny

2 téglik jogurt biely

2 tégliky múka sójová plnotucná

1 téglik múka celozrnná pšenicná

2 PL (alebo med) fruktóza

2 ks vajcia

1/2 téglika olej

1 téglik mlieko

1/2 ks prášok do peciva

100 g hrozienka

100 g nasekané(alebo rozne jadroviny,alebo semienka) orechy vlašské

Postup

1. Ako odmerku použite téglik z jogurtu!

2. V miske zmiešame oba druhy múk, fruktózu a kypriaci prášok. Pridáme jogurty,

olej, mlieko, vajcia, orechy a hrozienka.

3. Dobre premiešame, krátko.

4. Plech vymastíme, vysypeme hrubou múkou, nalejeme cesto, rozotrieme a

pecieme 20-25 minút pri teplote 180 stupnov. Po upecení a vychladnutí možeme

kolác ešte posypat vhodným umelým sladidlom. Dobú chut.

 

Bábovka diabetická- tvarohová

Potrebné suroviny

250 g tvaroh nízkotucný

3 ks vajcia

100 g ( hera) margarín

150 g múka polohrubá

50 g múka sójová plnotucná

50 g sorbit

1/2 ks prášok do peciva

2 PL orechy vlašské mleté

Postup

1. Oba druhy múk zmiešame s kypriacim práškom. Margarín vymiešame so

sorbitom a žltkami, pridáme tvaroh, múku a sneh z bielkov.

2. Cast cesta dáme do pripravenej formy, do druhej casti zamiešame orechy a tiež

ho nalejeme na cesto vo forme.

3. Pecieme 50 minút pri teplote 150 stupnov. Ked je bábovka upecená,možeme ju

posypat vhodným umelým sladidlom.

 

Piškótový závin

 

2 vajcia

24 g sorbitu

2 PL vody

40 g hladkej múky

maslo a múka na plech

plnka: 120 g makkého tvarohu

40 g masla

60 g marhuľového dia džemu

8 tabletiek spolarinu

1 dl šľahačkovej smotany

20 g lieskových orieškov

Z bielkov, sorbitu a vody vyšľaháme tuhý sneh.

Striedavo primiešame múku a žlĺky po jednom. Cesto

vylejeme na vymastený a múkou vysypaný malý

plech a upečieme. Po upečení plát stočíme do

navlhčenej utierky a necháme vychladnúť. Potom

utierku z platu odstránime a plat naplníme. Plnku

pripravíme vymiešaním tvarohu s maslom, polovicou

džemu a roztlčeného spolarinu. Nakoniec do plnky

primiešame šľahačku. Naplnený plát zvinieme do

závinu. Zvyškom džemu potrieme povrch závinu a

posypeme strúhanými opraženými orieškami.

 

Jablkové lievance:

Ingrediencie: 100 ml nízkotučného mlieka, 70 g ovsených vločiek, 80 g

celozrnnej múky, 1 žĺtok, 150 g strúhaných jabĺk, mletá škorica, 2 PL Flory.

Postup: ovsené vločky namočíme do teplého mlieka, kým nezmäknú. Pridáme

preosiatu múku, žĺtok, strúhané jablká a vytvoríme masu. Veľkou lyžicou na

rozohriaty rastlinný tuk kladieme malé kopčeky, ktoré opekáme z oboch

strán. Podávame posypané mletou škoricou.

 

Pečená hruška:

Ingrediencie: 1 väčšia hruška, klinčeky, mletá škorica, 2 lyžice bieleho jogurtu,

1 PL sekaných mandlí.

Postup: hrušku umyjeme a napicháme klinčekmi. Do rozohriatej rúry dáme

piecť na 15 – 20 minút. Jogurt zmiešame so škoricou a polejeme ním upečenú

hrušku. Podávame posypané s mandľami.

 

Gratinovaná broskyňa:

Ingrediencie: 1 väčšia broskyňa, 1 bielok, 1 PL olúpaných mandlí, rastlinný

tuk na vymastenie formy, 1 PL broskyňového DIA sirupu.

Postup: broskyňu umyjeme, rozkrojíme, vyberieme kôstku a dužinu pokrájame

na jemné plátky. Z bielka a sirupu vyšľaháme tuhý sneh. Formu vytrieme

rastlinným tukom a naplníme snehom, do ktorého zľahka vmiešame plátky

broskyne. Posypeme sekanými mandľami a dáme zapiecť na 10 – 15 minút do

rozohriatej rúry.

 


Vytvorte si web zdarma! Webnode